Λυκόπουλα από 7 έως 11 ετών

Αρχική / Η Δράση μας / Λυκόπουλα από 7 έως 11 ετών

Λυκόπουλα από 7 έως 11 ετών. (Αγέλη Λυκοπούλων)

Η ζωή στην Αγέλη είναι ένα ατελείωτο παιχνίδι ....

 

Ένα παιχνίδι με κανόνες και αρχές, ένα παιχνίδι που παίζεται στην ύπαιθρο, στην πόλη και την κοινωνία, είναι ομαδικό και προσφέρει έντονες συγκινήσεις!

 

Κάθε μήνα τα λυκόπουλα πραγματοποιούν δραστηριότητες στο ύπαιθρο (περιπάτους, εκδρομές), στην πόλη (παιχνίδια πόλης, επισκέψεις σε μουσεία) αλλά και στην εστία μας.

 

Ας σημειώσουμε πως για τις δραστηριότητες αυτές υπάρχει συγκεκριμένη μέθοδος και λογική στην οποία εκπαιδεύονται τα ενήλικα στελέχη του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων.

Που βασίζεται αυτή η μέθοδος;


Όσα πράγματα ζει το παιδί μέσα στην αγέλη υλοποιούνται από εθελοντές ενήλικες αλλά στηρίζονται σε ένα τεκμηριωμένο σχέδιο που λαμβάνει υπόψη του: τα χαρακτηριστικά της ηλικίας παιδιών 7-11, τις αναπτυξιακές ανάγκες των παιδιών και τις αξίες διαπαιδαγώγησης που χρησιμοποιούν οι πρόσκοποι για περισσότερα από 100 χρόνια.

 

Αξίζει να σημειώσουμε πως η προσκοπική μέθοδος, πηγάζει από τις κλασικές αξίες της παιδαγωγικής ενώ καινοτομίες που εισήγαγε (δράση σε μικρές ομάδες, διαδραστικές δραστηριότητες κλπ), σήμερα χρησιμοποιούνται ευρέως ακόμα και στην επίσημη εκπαίδευση.

Τι είναι όμως τα Λυκόπουλα;

 

Τα λυκόπουλα, είναι παιδιά ηλικίας 7 έως 11 χρονών και είναι τα μικρότερα μέλη της προσκοπικής κίνησης.
Μαζί με τους προσκόπους, τους ανιχνευτές, το προσκοπικό δίκτυο και την Επιτροπή Κοινωνικής Συμπαράστασης (ομάδα γονέων και φίλων που φροντίζουν να βοηθούν το έργο των Βαθμοφόρων) αποτελούν ένα Σύστημα Πρόσκοπων.
Τα λυκόπουλα χωρίζονται σε εξάδες και έχουν δανειστεί το όνομα τους από το γνωστό παραμύθι του Ρ. Κίπλινκ «Το Βιβλίο της Ζούγκλας».
Μέσα από τη ζωή της Αγέλης τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να πάρουν ερεθίσματα ώστε να αναπτύξουν την προσωπικότητα και τις δεξιότητες, να βιώσουν δυνατές εμπειρίες στη φύση, να μάθουν στην προσφορά και στην αγάπη προς τον συνάνθρωπο. Επίσης μαθαίνουν να είναι κομμάτι του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου και να αναλαμβάνουν τις υποχρεώσεις τους απέναντι σε αυτό.

Γιατί όμως Λυκόπουλα;

 

Το παιδί σήμερα από πολύ μικρή ηλικία βρίσκεται μπροστά σε ένα δύσκολο πεδίο, από τη μια πλευρά οι απαιτήσεις του σχολείου και από την άλλη ένας μεγάλος όγκος εξωσχολικών δραστηριοτήτων.
Είναι σημαντικό όμως μέσα σε αυτούς τους εντατικούς ρυθμούς το κάθε παιδί να ζήσει ξέγνοιαστα, να ξεφύγει από τους τέσσερεις τοίχους του σπιτιού ή του φροντιστηρίου αλλά και από την ψυχαγωγία του υπολογιστή και των τηλεπαιχνιδιών.
Η επαφή με την φύση, η παρέα, το ομαδικό παιχνίδι είναι ζωτικές ανάγκες.

Μέσα από ποιες δραστηριότητες πετυχαίνουμε αυτούς τους στόχους;


Η ζωή στην αγέλη είναι μια ευκαιρία διαρκούς αυτό–εκπαίδευσης, το παιδί μαθαίνει να ανταπεξέρχεται στις δυσκολίες είναι όμως και μια ευκαιρία για το παιδί να αντιμετωπίσει ολιστικά τις δεξιότητες του.
Κάθε λυκόπουλο έρχεται σε επαφή με δεκάδες θέματα και γνώσεις από όλους τους τομείς της ζωής ενώ αν κάτι το ενδιαφέρει έχει την εύκαιρα να το μελετήσει και να το μοιραστεί με τα υπόλοιπα λυκόπουλα και να επιβραβευτεί για αυτό ....
Μέσα από αυτή την επαφή θα ανακαλύψει νέα ενδιαφέροντα και θα μάθει πώς να τα προσεγγίζει.

Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνείστε μέσω της φόρμας επαφής με τον Κλάδο Λυκοπούλων της Περιφέρειας μας.

Επικοινωνία με τον Κλάδο Λυκοπούλων

Wosm
Περιφερειακή Εφορεία Προσκόπων Σαρωνικού

Περιοχή Μελών

Επικοινωνία

Περιφερειακή Εφορεία Προσκόπων Σαρωνικού

Μαρίνα Ζέας

(Έναντι Ακτής Μουτσοπούλου 52)

Πειραιάς 185 36

pesaronikou@sep.org.gr

Επικοινωνία με την Πληροφορική, για θέματα ιστότοπου : it@sar.sep.org.gr

 

Ε

© 2016 - 2020  Περιφερειακή  Εφορεία  Προσκόπων  Σαρωνικού. All rights reserved.