Παιδιά - Έφηβοι

Αρχική / Παιδιά - Έφηβοι

ΓΟΝΕΙΣ

Λυκόπουλα από 7 έως 11 ετών. (Αγέλη Κυκοπούλων)


Η ζωή στην Αγέλη είναι ένα ατελείωτο παιχνίδι .... Ένα παιχνίδι με κανόνες και αρχές, ένα παιχνίδι που παίζεται στην ύπαιθρο, στην πόλη και την κοινωνία, είναι ομαδικό και προσφέρει έντονες συγκινήσεις! Κάθε μήνα τα λυκόπουλα πραγματοποιούν δραστηριότητες στο ύπαιθρο (περιπάτους, εκδρομές), στην πόλη (παιχνίδια πόλης, επισκέψεις σε μουσεία) αλλά και στην εστία μας. Ας σημειώσουμε πως για τις δραστηριότητες αυτές υπάρχει συγκεκριμένη μέθοδος και λογική στην οποία εκπαιδεύονται τα ενήλικα στελέχη του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων. Που βασίζεται αυτή η μέθοδος;
Όσα πράγματα ζει το παιδί μέσα στην αγέλη υλοποιούνται από εθελοντές ενήλικες αλλά στηρίζονται σε ένα τεκμηριωμένο σχέδιο που λαμβάνει υπόψη του: τα χαρακτηριστικά της ηλικίας παιδιών 7-11, τις αναπτυξιακές ανάγκες των παιδιών και τις αξίες διαπαιδαγώγησης που χρησιμοποιούν οι πρόσκοποι για περισσότερα από 100 χρόνια. Αξίζει να σημειώσουμε πως η προσκοπική μέθοδος, πηγάζει από τις κλασικές αξίες της παιδαγωγικής ενώ καινοτομίες που εισήγαγε (δράση σε μικρές ομάδες, διαδραστικές δραστηριότητες κλπ), σήμερα χρησιμοποιούνται ευρέως ακόμα και στην επίσημη εκπαίδευση. Τι είναι όμως τα Λυκόπουλα; Τα λυκόπουλα, είναι παιδιά ηλικίας 7 έως 11 χρονών και είναι τα μικρότερα μέλη της προσκοπικής κίνησης.
Μαζί με τους προσκόπους, τους ανιχνευτές, το προσκοπικό δίκτυο και την Επιτροπή Κοινωνικής Συμπαράστασης (ομάδα γονέων και φίλων που φροντίζουν να βοηθούν το έργο των Βαθμοφόρων) αποτελούν ένα Σύστημα Πρόσκοπων.
Τα λυκόπουλα χωρίζονται σε εξάδες και έχουν δανειστεί το όνομα τους από το γνωστό παραμύθι του Ρ. Κίπλινκ «Το Βιβλίο της Ζούγκλας».
Μέσα από τη ζωή της Αγέλης τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να πάρουν ερεθίσματα ώστε να αναπτύξουν την προσωπικότητα και τις δεξιότητες, να βιώσουν δυνατές εμπειρίες στη φύση, να μάθουν στην προσφορά και στην αγάπη προς τον συνάνθρωπο. Επίσης μαθαίνουν να είναι κομμάτι του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου και να αναλαμβάνουν τις υποχρεώσεις τους απέναντι σε αυτό. Γιατί όμως Λυκόπουλα; Το παιδί σήμερα από πολύ μικρή ηλικία βρίσκεται μπροστά σε ένα δύσκολο πεδίο, από τη μια πλευρά οι απαιτήσεις του σχολείου και από την άλλη ένας μεγάλος όγκος εξωσχολικών δραστηριοτήτων.
Είναι σημαντικό όμως μέσα σε αυτούς τους εντατικούς ρυθμούς το κάθε παιδί να ζήσει ξέγνοιαστα, να ξεφύγει από τους τέσσερεις τοίχους του σπιτιού ή του φροντιστηρίου αλλά και από την ψυχαγωγία του υπολογιστή και των τηλεπαιχνιδιών.
Η επαφή με την φύση, η παρέα, το ομαδικό παιχνίδι είναι ζωτικές ανάγκες. Μέσα από ποιες δραστηριότητες πετυχαίνουμε αυτούς τους στόχους;
Η ζωή στην αγέλη είναι μια ευκαιρία διαρκούς αυτό–εκπαίδευσης, το παιδί μαθαίνει να ανταπεξέρχεται στις δυσκολίες είναι όμως και μια ευκαιρία για το παιδί να αντιμετωπίσει ολιστικά τις δεξιότητες του.
Κάθε λυκόπουλο έρχεται σε επαφή με δεκάδες θέματα και γνώσεις από όλους τους τομείς της ζωής ενώ αν κάτι το ενδιαφέρει έχει την εύκαιρα να το μελετήσει και να το μοιραστεί με τα υπόλοιπα λυκόπουλα και να επιβραβευτεί για αυτό ....
Μέσα από αυτή την επαφή θα ανακαλύψει νέα ενδιαφέροντα και θα μάθει πώς να τα προσεγγίζει.
Πρόσκοποι από 11 έως 15 ετών. (Ομάδα Προσκόπων)


Η ζωή στην Ομάδα είναι μια ατελείωτη περιπέτεια.... Οι Πρόσκοποι είναι αγόρια και κορίτσια ηλικίας 11 - 15 ετών, που οργανώνονται σε αυτοδιοικούμενες παρέες 6-9 παιδιών, τις Ενωμοτίες. Η Ενωμοτία κατευθύνεται και αντιπροσωπεύεται από τον Ενωμοτάρχη, που αναδεικνύεται από τα μέλη της Ενωμοτίας στην αρχή της κάθε Προσκοπικής περιόδου και για θητεία ενός χρόνου. Κάθε Ομάδα Προσκόπων αποτελείται από 3 - 4 ενωμοτίες, που συνεργάζονται μεταξύ τους και συμβάλλουν στην επιτυχία όλων των δραστηριοτήτων της Ομάδας. Οι δραστηριότητες της Ομάδας κατευθύνονται από το Συμβούλιο Τιμής, που αποτελείται από τους Βαθμοφόρους και τους Ενωμοτάρχες. Οι δράσεις της Ομάδας περιλαμβάνουν θέματα από τους πέντε τομείς ενδιαφερόντων και προσφέρουν στους Προσκόπους ευκαιρίες για ηθική, πνευματική, σωματική και κοινωνική ανάπτυξη καθώς και δυνατότητες για διεύρυνση των ατομικών κλίσεων και ικανοτήτων τους. Θεμελιώδης δραστηριότητα κάθε Ομάδας Προσκόπων είναι η ζωή στο ύπαιθρο, η χρησιμοποίηση δηλαδή των προσκοπικών γνώσεων και ικανοτήτων για την άνετη διαβίωση στο ύπαιθρο με απλά μέσα, που ολοκληρώνεται με τη θερινή κατασκήνωση
Ανιχνευτές από 15 έως 18 ετών. (Κοινότητα Ανιχνευτών)


Ανιχνευτές από 15 έως 18 ετών. (Κοινότητα Ανιχνευτών) Η ζωή στην Κοινότητα είναι ένα ατελείωτο ταξίδι.... Οι Ανιχνευτές του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων είναι νέοι, κορίτσια και αγόρια, ηλικίας 15 - 18 ετών, που οργανωμένοι σε Κοινότητες "ανιχνεύουν" όλους τους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας. Το πρόγραμμα της Κοινότητας ανταποκρίνεται στις ανάγκες και τα ενδιαφέροντα των Ανιχνευτών και αποφασίζεται στη Σύνοδο, όπου μετέχουν ισότιμα όλα τα μέλη της Κοινότητας. Η υπαίθρια Ζωή, οι τεχνικές δεξιότητες, η πνευματική καλλιέργεια, η κοινωνική συνεργασία, η σωματική αγωγή, η πολιτιστική μας κληρονομιά, η προστασία του περιβάλλοντος, η προσφορά υπηρεσίας και η παγκόσμια συναδέλφωση είναι τομείς απασχόλησης, που δίνουν την ευκαιρία, μέσα από ένα δημοκρατικό πλουραλισμό, να βρουν οι Ανιχνευτές τις πανανθρώπινες αξίες, που πρέπει να τους καθοδηγούν στη Ζωή τους.
Προσκοπικό Δίκτυο από 18 έως 26 ετών


Εμείς και οι Άλλοι .... Ο Σκοπός του Προσκοπικού Δικτύου είναι να δώσει ηθικό, πνευματικό και κοινωνικό στήριγμα στους νέους και στις νέες ηλικίας 18 – 30 ετών σχετικά με τα θέματα που αντιμετωπίζουν στο ξεκίνημα του αγώνα τους στον στίβο της ζωής, ώστε να γίνουν χρήσιμοι και υπεύθυνοι άνθρωποι και να έχουν ένα δημιουργικό ρόλο στην κοινωνία. Στόχος του είναι να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των νέων που έχουν σχέση με τις ανθρώπινες σχέσεις, την ένταξη στο ευρύτερο κοινωνικό και επαγγελματικό περιβάλλον, την υποστήριξη στις ανησυχίες τους, την διέξοδο στους προβληματισμούς τους και γενικότερα να συμβάλει στην ανάπτυξη των στοιχείων της προσωπικότητάς τους. Βασικό στοιχείο του προγράμματος του Δικτύου, εκτός των άλλων, είναι η προσφορά σε άλλους και η κοινωνική παρέμβαση. Τα μέλη του Προσκοπικού Δικτύου μπορούν να στελεχώσουν προγράμματα κοινωνικής αλληλεγγύης της πολιτείας ή των Δήμων, καθώς και αποστολές ανθρωπιστικής βοήθειας στο εξωτερικό.

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΓΙΝΩ ΠΡΟΣΚΟΠΟΣ